Το 2009, αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές σε ένα σπήλαιο στη νότια Γερμανία ανακάλυψαν ένα φλάουτο σκαλισμένο από οστό φτερούγας όρνιου. Το ευαίσθητο τεχνούργημα είναι το αρχαιότερο γνωστό μουσικό όργανο στη γη – γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι δημιουργούσαν μουσική για πάνω από 40.000 χρόνια.
Αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πότε ακριβώς άρχισε ο άνθρωπος να ακούει μουσική, οι επιστήμονες γνωρίζουν κάτι για το γιατί το κάνουμε.
Η ακρόαση μουσικής μας ωφελεί ατομικά και συλλογικά. Δείτε τι μας λένε οι έρευνες για τη δύναμη της μουσικής να βελτιώνει τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική μας υγεία.
Η μουσική μας συνδέει
Ερευνητές υποστηρίζουν ότι μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες της μουσικής είναι να δημιουργεί ένα αίσθημα συνοχής ή κοινωνικής σύνδεσης.
Οι επιστήμονες λένε ότι τα ανθρώπινα όντα μπορεί να ανέπτυξαν μια εξάρτηση από τη μουσική ως εργαλείο επικοινωνίας επειδή οι πρόγονοί μας προέρχονταν από δενδρόβια είδη – κάτοικοι των δέντρων που φώναζαν ο ένας τον άλλον μέσα από τα στέγαστρο.
Πώς, λοιπόν, μας ωφελεί η μουσική ως άτομα;
Οι επιδράσεις της μουσικής στο μυαλό
Μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη μάθηση
Οι γιατροί του Johns Hopkins συνιστούν να ακούτε μουσική για να διεγείρετε τον εγκέφαλό σας. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η ακρόαση μουσικής ενεργοποιεί τον εγκέφαλό σας – μπορούν να δουν τις ενεργές περιοχές να φωτίζονται σε μαγνητικές τομογραφίες.
Οι ερευνητές γνωρίζουν τώρα ότι και μόνο η υπόσχεση της ακρόασης μουσικής μπορεί να σας κάνει να θέλετε να μάθετε περισσότερα. Σε μια μελέτη του 2019, οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερο κίνητρο να μάθουν όταν περίμεναν να ακούσουν ένα τραγούδι ως ανταμοιβή.
Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη
Η μουσική έχει επίσης θετική επίδραση στην ικανότητά σας να απομνημονεύετε.
Σε μια μελέτη οι ερευνητές έδωσαν σε ανθρώπους εργασίες που απαιτούσαν από αυτούς να διαβάσουν και στη συνέχεια να ανακαλέσουν σύντομες λίστες λέξεων. Εκείνοι που άκουγαν κλασική μουσική ξεπέρασαν εκείνους που δούλευαν στη σιωπή.
Η ίδια μελέτη παρακολούθησε πόσο γρήγορα μπορούσαν οι άνθρωποι να εκτελέσουν απλές εργασίες επεξεργασίας – αντιστοίχιση αριθμών με γεωμετρικά σχήματα – και προέκυψε παρόμοιο όφελος. Ο Μότσαρτ βοήθησε τους ανθρώπους να ολοκληρώσουν την εργασία γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Η Mayo Clinic επισημαίνει ότι ενώ η μουσική δεν αντιστρέφει την απώλεια μνήμης που βιώνουν τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, έχει βρεθεί ότι επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση βοηθώντας τα άτομα με ήπια ή μέτρια άνοια να θυμούνται επεισόδια από τη ζωή τους.
Η μουσική μνήμη είναι μία από τις λειτουργίες του εγκεφάλου που είναι πιο ανθεκτικές στην άνοια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι φροντιστές είχαν επιτυχία χρησιμοποιώντας τη μουσική για να ηρεμήσουν τους ασθενείς με άνοια και να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους.
Μπορεί να ενισχύσει την θεραπεία των ψυχικών δυσλειτουργιών
Η μουσική κυριολεκτικά αλλάζει τον εγκέφαλο. Νευρολογικοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η ακρόαση μουσικής πυροδοτεί την απελευθέρωση διαφόρων νευροχημικών ουσιών που παίζουν ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία:
- ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που συνδέεται με τα κέντρα ευχαρίστησης και “ανταμοιβής”
- ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη
- σεροτονίνη και άλλες ορμόνες που σχετίζονται με την ανοσία
- οξυτοκίνη, μια χημική ουσία που προάγει την ικανότητα σύνδεσης με τους άλλους
Οι επιδράσεις της μουσικής στη διάθεση
Ορισμένοι ερευνητέςTrusted Source έχουν πάρει συνεντεύξεις από ομάδες σχετικά με το γιατί ακούνε μουσική. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη διαφέρουν σημαντικά ως προς την ηλικία, το φύλο και το υπόβαθρο, αλλά αναφέρουν εντυπωσιακά παρόμοιους λόγους.
Μία από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις της μουσικής; Βοηθά τους ανθρώπους να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Έχει τη δύναμη να αλλάζει τη διάθεση και να βοηθά τους ανθρώπους να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους.
Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε σε καταστάσεις όπου μπορεί να αισθάνεστε αγχωμένοι.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι σε αποτοξίνωση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιο χαλαροί όταν έχουν ακούσει μουσική για μια ώρα.
Παρόμοιες μελέτες δείχνουν ότι η μουσική σε συνδυασμό με ήχους της φύσης βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι..
Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με το αν η ακρόαση μουσικής έχει επίδραση στη φυσιολογική αντίδραση του σώματός σας στο στρες. Σύμφωνα με έρευνες το σώμα απελευθερώνει λιγότερη κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες, όταν οι άνθρωποι ακούνε μουσική.
Ακόμη έχει παρατηρηθεί ότι ενώ η ακρόαση μουσικής πριν από ένα αγχωτικό γεγονός δεν μειώνει το άγχος, η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής μετά από ένα αγχωτικό γεγονός μπορεί να βοηθήσει το νευρικό σας σύστημα να ανακάμψει ταχύτερα.
Βοηθά στα συμπτώματα της κατάθλιψης
Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ακρόαση μουσικής, ιδιαίτερα κλασικής σε συνδυασμό με τζαζ, είχε θετική επίδραση στα συμπτώματα της κατάθλιψης, ειδικά όταν υπήρχαν αρκετές συνεδρίες ακρόασης που διεξάγονταν από πιστοποιημένους μουσικοθεραπευτές.
Δεν σας αρέσει η τζαζ ή η κλασική μουσική; Ίσως να θέλετε να δοκιμάσετε αντ’ αυτού μια ομαδική συνεδρία κρουστών. Η ίδια ερευνητική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι κύκλοι τυμπάνων είχαν επίσης πάνω από το μέσο όρο οφέλη για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη.
Το μουσικό είδος έχει σημασία για την κατάθλιψη
Μια σημαντική σημείωση: έχουν διαπιστώσει ότι οι νοσταλγικές λυπητερές μελωδίες μπορούν στην πραγματικότητα να αυξήσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ειδικά αν έχετε την τάση να αναπολείτε ή να αποσύρεστε κοινωνικά. Δεν αποτελεί έκπληξη, ίσως, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μουσική για να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία.
Οι επιδράσεις της μουσικής στο σώμα
Μπορεί να βοηθήσει την υγεία της καρδιάς σας
Η μουσική μπορεί να σας κάνει να θέλετε να κινηθείτε – και τα οφέλη του χορού είναι καλά τεκμηριωμένα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν επίσης ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να μεταβάλει τον ρυθμό της αναπνοής σας, τον καρδιακό σας ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση, ανάλογα με την ένταση και το ρυθμό της μουσικής.
Μειώνει την κόπωση
Το 2015, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης διαπίστωσαν ότι η χαλαρωτική μουσική βοήθησε στη μείωση της κόπωσης και στη διατήρηση της μυϊκής αντοχής όταν οι άνθρωποι ασχολούνταν με μια επαναλαμβανόμενη εργασία.Οι συνεδρίες μουσικοθεραπείας μείωσαν επίσης την κόπωση σε άτομα που λάμβαναν θεραπείες για τον καρκίνο.
Ενισχύει την απόδοση κατά την άσκηση
Οι λάτρεις της άσκησης γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η μουσική ενισχύει τη σωματική τους απόδοση.
η γυμναστική με μουσική βελτιώνει τη διάθεσή σας, βοηθά το σώμα σας να ασκείται πιο αποτελεσματικά και μειώνει την επίγνωση της προσπάθειας ταυτόχρονα αυξάνοντας το κίνητρο. Η εκγύμναση με μουσική οδηγεί επίσης σε συχνότερες προπονήσεις
Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου
Ειδικά εκπαιδευμένοι μουσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν τη μουσική για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου σε νοσοκομειακά και εξωτερικά ιατρεία. Μια μετα-ανάλυση του 2016 με πάνω από 90 μελέτες ανέφερε ότι η μουσική βοηθά τους ανθρώπους να διαχειριστούν τόσο τον οξύ όσο και τον χρόνιο πόνο καλύτερα από ό,τι η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της.
Σχετικά με τη μουσικοθεραπεία
Η Αμερικανική Ένωση Μουσικοθεραπείας περιγράφει τη μουσικοθεραπεία ως τη χρήση της μουσικής σε νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία, κλινικές αποκατάστασης, γηροκομεία, σχολεία, σωφρονιστικά ιδρύματα και προγράμματα χρήσης ουσιών για την κάλυψη των ιατρικών, σωματικών, συναισθηματικών και γνωστικών αναγκών των ασθενών
Η μουσική ασκεί ισχυρή επιρροή στον άνθρωπο. Μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη, να ενισχύσει την αντοχή στις εργασίες, να ελαφρύνει τη διάθεσή σας, να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη, να αποτρέψει την κόπωση, να βελτιώσει την αντίδρασή σας στον πόνο και να σας βοηθήσει να γυμναστείτε πιο αποτελεσματικά.
Η συνεργασία με έναν μουσικοθεραπευτή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να επωφεληθείτε από τα πολλά οφέλη που μπορεί να έχει η μουσική στο σώμα, το μυαλό και τη συνολική σας υγεία.
HappyLife Team