Ξεχάσαμε την ψυχή

mathimata agglikwn prosfora gia to englishforall.academy

Ξεχάσαμε την ψυχή

Βγαίνοντας έξω για μια απλή βόλτα βλέπει κανείς πολλούς ανθρώπους . Τους βλέπει, τους παρατηρεί όμως; Τα άτομα σήμερα μοιάζουν με κενά δοχεία, σα να έχουν φύγει ενώ είναι παρόντες. Ο νους μονίμως σε κάποιο ταξίδι.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν πραγματώνεται μόνο όταν κάποιος βρίσκεται μόνος του βυθισμένος σε σκέψεις, αντιθέτως μπορεί να το εντοπίσει κανείς και σε μια συζήτηση όπου η προσοχή τείνει να αποσπάται τακτικά και πηγαίνουμε από το ένα θέμα στο άλλο συνειρμικά.

Η αποξένωση που βιώνουμε πολλές φορές μοιάζει να είναι επιλογή άλλες αποτελεί ασυνείδητη συνήθεια.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί να την αναγάγει κανείς ως αποτέλεσμα των συνεπειών της υιοθέτησης μιας στάσης ζωής προερχόμενης από τα κατάλοιπα της νεωτερικότητας.

Οι περισσότεροι τομείς της ζωής δείχνουν να πάσχουν σε κοινούς άξονες. Ένας από αυτούς είναι η ανάγκη για αποτέλεσμα, παραγωγή, κέρδος. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η πίεση στον εργασιακό χώρο. Οι εργαζόμενοι πιέζονται τόσο ψυχαναγκαστικά όσο και εξωγενώς να παράγουν, να φέρουν αποτελέσματα, επιθυμητά νούμερα.

Δεν υπάρχει σεβασμός, πολλές φορές ούτε ο στοιχειώδης στο άτομο ως ψυχοϋποκειμενική ολότητα.

Φαίνεται να αντιμετωπίζουμε τους άλλους εργαλειακά και το αποτέλεσμα όλου αυτού συνιστά μια παθογένεια τις συνέπειες της οποίας δεν μπορεί κανείς να ενστερνιστεί απόλυτα.

Η βασική ροπή που έχει ο άνθρωπος είναι προς το καλό, αγνό, αγαθό.

Μπορούμε να το παρατηρήσουμε αυτό στις μικρότερες ηλικίες, καθώς τα παιδιά δείχνουν να ανταποκρίνονται στην καλοσύνη αυτομάτως σε αντίθεση με τους ενήλικες οι οποίοι όσο περνούν τα χρόνια και εξαιτίας των ‘’ουλών’’ που αποκτούν διστάζουν.

Ο άνθρωπος δεν είναι μια σάρκα και ένας εγκέφαλος, είναι και ψυχή η οποία όσο δύσκολο είναι να οριστεί τόσο εύκολο είναι να εντοπιστεί. Την κατανοούμε όταν κοιτάμε ο ένας τον άλλον στα μάτια.

Ξεχάσαμε την ψυχή, εργαλειοποιώντας τα πάντα ακόμη και εμάς τους ίδιους τοποθετώντας την ζωή στο αυτόματο πιλότο.

Άραγε πόση μεγάλη διαφορά θα μπορούσε να παρατηρηθεί μακροσκοπικά αλλά και μικροσκοπικά εάν συνειδητοποιούσαμε την ανάγκη για αποδέσμευση πια της τοποθέτησης του υποκειμένου απέναντι από το αντικείμενο του και της υιοθέτησης μιας στάσης συσχετισμού. Η εποχή μας το απαιτεί.

Μπεϊλέρη Αγγελική

*Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας.

- Advertisment -
Google search engine
0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
leopoldos-v-o-agnostos-tis-afrikis

Λεοπόλδος Β’ ο άγνωστος <> της Αφρικής

Ονόματα όπως αυτό του Χίτλερ συχνά μας έρχονται στο μυαλό όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε υπεύθυνους για το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Υπάρχει όμως ένας άνθρωπος, τον οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν και λέγεται πως...
you can do anything with a heart colored red with blue background

Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα και τρόποι για να την αυξήσουμε.

Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε ότι μπορούμε να χειριστούμε οτιδήποτε μας επιφυλάσσει η ζωή. Και μετά υπάρχουν μέρες που ακόμα και η παραμικρή αναποδιά μοιάζει συντριπτική. Τι κάνει τη διαφορά; Δεν είναι στην πραγματικότητα οι συνθήκες...
a small clock fading away with a hand holding in the air

Ο χρόνος μας, το πολυτιμότερο μας αγαθό

Αν σας ρωτούσαν στο δρόμο ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που ένας άνθρωπος θα μπορούσε να έχει στην κατοχή του τι θα απαντούσατε ; Κάποιοι, ίσως οι περισσότεροι, θα έλεγαν τα χρήματα ή ένα γρήγορο...
sunset with birds flying in a shape of heart

Πως άρχισε και τι είναι η ζωή

Ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα του Σύμπαντος είναι η ύπαρξη και η εμφάνιση της ζωής. Πώς θα μπορούσε να προκύψει κάτι έμβιο από κάτι άβιο; Πού είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της χημείας και...
a woman and a man with their faces side by side

H βία μέσα μας

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία αντιμετωπίζουμε πολλές παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής καταστροφής, της φθίνουσας βιοποικιλότητας, λόγω διεθνών βιομηχανικών πρακτικών, των μολυσμένων ωκεανών, της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων,πανδημιών και κυρίως τοπικών πολέμων. Η αλήθεια...
.